Meet our Heroes - Mikael Ålund | Sture Exhibitions & Events – Brand environments

Mikael Ålund – grafiker, multikonstnär, teknisk specialist samt ansvarig för specialproduktioner på Sture. Bland annat.

Kännetecknande för Mikael är hans starka kreativitet, estetiska talang, tekniska intresse samt att han är starkt lösningsorienterad. Att han dessutom älskar svåra utmaningar, gärna av det tekniska slaget, gör honom till en unik tillgång i vår kompetensarsenal. Samtidigt en ödmjuk lagspelare.

I grunden är Mikael utbildad till grafisk formgivare och illustratör, och drev under några år enskild firma tills Sture erbjöd en roll i mäss- och eventindustrin med varierande uppdrag inom expodesign – en högst varierande vardag med olika kreativa projekt och spännande produktioner. Kombinationen av det kreativa och det visuella med tekniska utmaningar samt att jobba i olika material och tekniker lockade.

”Det är högst oklart vad jag faktiskt har för arbetsstitel..”svarar Mikael och skrattar, på frågan om hur man sammanfattar hans roll.

Till favoritverktygen hör den klassiska lödkolven och den något modernare 3D-printern, men även Illustrator och Photoshop används flitigt. Vid sidan om arbetet tecknar och målar han även mycket, och hans verk finns bland annat att beskåda via hans Instagram-konto: Tecknarmicke

När det kommer till råmaterial nämner han trä och metall som två favoriter, allra helst i kombination där det mjuka och organiska möter det hårda i spännande kontraster.

Utöver den kreativa aspekten i arbetet är det just utmaningarna som han ser som roligast, att konstant lära sig något nytt – senaste tiden har det varit mycket kodning och software som breddat hans kompetens – från spelkonsoler till butiksdisplayer samt HMTL.

Om det så rör sig om kodning till displayer och demostationer, till rörliga produktmodeller av karuselldörrar i skala 1:20, eller byggmodeller av arkitektritade kontorskomplex med projicering av interaktiv media så löser han alltid uppgiften.

På frågan om ett drömprojekt svarar han att ”..det är svårt att säga, men något med bilar eller annan teknik. Robotar är roligt, så något automatiserat skulle vara en spännande utmaning..!”

Till sin hjälp i projekten har han teamet på grafiska avdelningen, Malin Sjöberg och Louise Jernström; ”Ett glatt och härligt gäng, riktiga proffs som aldrig är nöjda förrän resultatet är perfekt..” 

Tillsammans ansvarar dom för den visuella uppfattningen i dom många leveranser vi har, att hög finish samspelar med en visuellt och färgmässigt balanserad och tydlig lösning, med varumärke i fokus. 

Även i det privata är det fullt upp med projekt och utmaningar med en nyligen köpt gård med diverse byggprojekt, samt att han samtidigt skruvar på en -71 Mustang. Dessutom försöker han hinna med sina oljemålningar mesta möjligt. När tid ges för avkoppling finner han den i blyertsteckning.

Ett urval av produktioner och tekniker: