Meet our Heroes - Monika Wallenius | Sture Exhibitions & Events – Brand environments

Möt Monika Wallenius, designer på Sture sedan 2008.

Genom åren har det blivit flera hundratals kreativa koncept inom mässa, event och interiör, men hur ser en designers vardag och utmaningar egentligen ut? Vi lät Monika berätta lite mer om sig själv och yrkesrollen.

Monikas bana startade med studier i didaktisk bild på Lärarhögskolan i Falun, följt av tre års studier och en kandidatexamen på nystartade produktdesignutbildningen i Kalmar/Nybro.

Därefter antogs hon på Konstfack med en magisterutbildning i Industridesign, antagningen ”var till hennes egna stora förvåning..” säger hon och skrattar blygsamt.

Följde gjorde en anställning som industridesigner, och hon ritade bland annat verktyg åt Atlas Copco på konsultföretaget Knightech, men kände efterhand att ren industridesign inte passade henne helt. Hon ville inrikta sig mer mot inredning som dessutom är hennes största hobby, och att dessa kunde kombineras: 

”Jag har alltid varit mest konceptinriktad i mina projekt, och gillar att ta ett grepp om helheten snarare än på detaljnivå”

Hon sökte sig så småningom till Sture som hon tyckte attraherade genom en intressant arbetsbeskrivning i en kombinerad roll som designer och projektledare:

”-De första åren ritade jag montrar som jag sedan även projektledde, men allt efter att Sture växte blev behovet av design större, vilket passade bra, det roligaste är ändå att rita enligt min mening, och då min livssituation just då innebar småbarn och familjeliv fungerade det bäst att inte vara ute och resa så mycket. Även om jag nu för tiden börjar sakna det allt mer”

Många gånger är det ett stressigt yrke med förfrågningar kring snabb produktion och hårt satta deadlines, något som initialt var lite skrämmande men under åren och med erfarenheten har en trygghet infunnit sig: ”-Stressen har utvecklats till en positiv sådan som snarare triggar en än hämmar en. ’Vi löser det’ är ett motto på företaget som succesivt även implementerats i mitt privatliv. Det är liksom bara att köra!”   

Bland alla projekt av olika karaktär finns det några som sticker ut som extra minnesvärda för Monika, bland annat ”Kungen 40 år på tronen” – en stor utställning 2013 på Stockholms Slott som hon såväl ritade som projektledde. En klart annorlunda miljö och ett spännande möte med Kungen och Drottningen närvarande vid invigningsceremonin, som personligen berömde konceptet.

”Annars är just variationen i mitt arbete det som jag tycker är roligast, ingen dag är den andra lik och man vet aldrig vilken kund eller bransch som står på tur. Det är naturligtvis alltid roligt att skapa mer permanenta projekt som showrooms och inredningar, men jag uppskattar utmaningen i att rita en monter som är bunden till en strikt budget, och att göra mesta möjliga av de medel som finns att tillgå”. Alla projekt är trots allt lika viktiga menar Monika – en fantastisk inställning!

En typisk arbetsvecka ligger det  5-10 olika projekt i ”pipe:n”, men det är mer regel än undantag att det kommer in projekt som behöver hanteras omgående och då gäller det att omstrukturera och veta vad som behöver prioriteras för ett bra flöde. ”-Det är mitt ansvar att leverera i god tid till mina kollegor, inför deras presentation för beställare. Jag ansvarar själv för strukturen i arbetet vilket innebär mycket frihet, det är aldrig någon som hänger över axeln på mig”

"När kreativa visioner ska visualiseras krävs rätt verktyg.."

Arbetsverktygen är primärt Sketchup där koncepten caddas upp, följt av rendering i Solidworks. Photoshop, Illustrator och InDesign används även flitigt, dels för att hantera grafik till CAD-modellerna, dels för att en hel del grafiskt jobb hamnar på Monika: ”-Det är alltid roligt att fuska lite inom andra områden!”


Även på det privata planet skiner den kreativa ådran igenom:  ”-Jag är väldigt matlagningsintresserad, och inbillar mig att det går lite hand i hand med mitt konst- och inredningsintresse, att skapa något, oavsett om det är en maträtt, en monter eller att måla en tavla.

Sen gillar jag ju mina barn rätt mycket också, med två små tjejer på tre och sex år är det alltid något som måste göras, det var länge sedan jag var uttråkad!” avslutar Monika och skrattar härligt.

Nedan ett urval av projekt som Monika designat: