Pension efter 34år | Sture Exhibitions & Events – Brand environments

Matti Mikkola, projektledare på Sture sedan 34år lämnar branschen för att gå i pension.

Detta efter en enastående karriär med ett unikt perspektiv på en bransch i ständig förändring och förnyelse. I denna artikel bjuder han på en tillbakablick som en av branschens mest långlivade och erfarna projektledare.

Tidig karriär.

Mattis yrkesbana började på verkstadsmekanisk skola direkt efter högstadiet och övergick under ett antal år med arbete inom metall. Den kreativa ådran krävde dock större utmaningar och därför studerade han dekoratörslinjen 1979-1982, för att följas av att som han själv uttrycker det ”learning by doing under 38år..”.

Bland annat arbetade han för Spennare Expo och Formgruppen Utställningar innan Peter Sandberg på Sture ringde upp – sedan dessa har han varit Sture trogen, och projekten har såväl blivit många som varierande.

När Matti själv blickar tillbaka ser han ett omväxlande arbete, tillika stor del hobby med sin passion för färg och form, med ingen dag riktigt lik den andra;

- Man träffar dagligen väldigt mycket folk, från vitt skilda branscher och lär sig ständigt något nytt!

Sture 1987-2020.

Resan på Sture är en utveckling från 10-12 personer till dagens 32 anställda och frilansare, och med betydligt fler uppdrag från år till år. Även närvaron på mässor utomlands har vuxit under åren, med svenska aktörer som velat satsa internationellt.

Utöver den professionella utvecklingen för projektledarna, inredningssnickarna och produktionspersonal till följd av marknadens växande ambitioner så ser han den tekniska utvecklingen som stor; ”Från tidigt 90-tal när vi monterade lösa konturskurna folietexter, färgkopiering och 4-färgsfoto och mycket klippa/klistra till dagens digitalhantering av grafik. Likaså dom tidigare handskisserna, moodboards och fysiska 3D-modeller i skala 1/25 på mässmontar inför införsäljning…”

 

Ett personligt axplock ur dom hundratals projekt Matti hanterat genom åren:

Branschens utveckling.

Den tekniska utvecklingen är något som han kommer tillbaka till; ”Från enstaka monitorer i montrarna till stora, datorstyrda LED-väggar och den variation på tekniska lösningar som idag erbjuds för format mässa, event och inredning. För att inte tala om hur lätthanterlig tekniken blivit – plug and play!”

Även hur produktionen har effektiviserats med snabbare hantering av print/grafik och CNC på snickerisidan och har resulterat i en högre kreativ nivå samtidigt som tidigare tidskrävande manuella arbeten ersatts av möjligheten att simultant driva fler projekt.

Vidare fortsätter han kring att företag idag lägger större vikt vid varumärkesexponering; ”Det är tydligt att det har blivit viktigare än någonsin att synas och sticka ut genom unik, genomtänkt design, där funktion och ett propert intryck ska följas åt! Dom tidigare standardlösningarna för exempelvis mässmontar har inte längre något att konkurrera med speciallösningarna när det gäller att generera affärer.”

 

Framtiden.

Råden till kollegorna är att vara öppensinnade, hålla tider och deadlines och vara lyhörda mot kunderna. Även att hålla en kontinuerlig koll på branschen – allra helst våga skapa eget och nya trender.

Pensionen kommer fyllas med andra passioner än färg och form – foto och natur, hundpromenader, en och annan husvagnssemester, samt att sköta om huset.

Vi tackar Matti det varmaste, och önskar honom välkommen på fika alla dagar i veckan!